Wat is een glasvezel storing?
Glasvezel staat bekend om stabiel en veilig internet. Toch kan er door een menselijke fout een storing op een netwerk ontstaan. De meest voorkomende reden is door graafwerkzaamheden. Een kabel kan geraakt, beschadigd of zelfs gebroken worden. Heb je opeens geen of een tragere wifi-verbinding? Dan kan dit een glasvezelkabel storing zijn. Maar wat houdt dat in?
Wat is glasvezel internet?
Glasvezel internet is de meest snelle en betrouwbare vorm van internet. Met behulp van dunne, flexibele glasvezelkabels kunnen gegevens over grote afstanden verzonden worden. En dit gebeurt met de snelheid van het licht. Glasvezel zorgt ervoor dat u bestanden even snel kan uploaden als downloaden. Daarnaast is deze vorm van internet minder gevoelig voor inteferenties en storingen, waardoor het een stuk betrouwbaarder is dan kabel internet. Toch kan het voorkomen dat je een storing meemaakt. Vaak ligt dit aan de kabel.
Verschillende gradaties storingen
Een glasvezel storing houdt in dat je opeens een slechtere of helemaal geen wifi-verbinding meer hebt. En omdat er verschillende gradaties in beschadigingen van de kabel zijn, hoef je bij een glasvezel storing niet gelijk zonder internet te zitten. Want er zit een wereld van verschil tussen een kleine kink in de kabel en een kabel die in tweeën is gehakt.
Beschadigde kabel
Meestal worden de kabels beschadigd door graafwerkzaamheden. Maar ongedierte kan ook veel schade aanrichten. Dat is precies de reden dat de kabels veelal door HDPE pijpen worden beschermd. Ook zijn er speciaal gepantserde glasvezelkabels om dit soort beschadigingen tegen te gaan. Glasvezelkabels worden neergelegd door partijen zoals Glaspoort, KPN, Delta Fiber en lokale partijen zoals Kabelnoord. Zij doen natuurlijk hun best om de kabels zo goed mogelijk te beschermen wanneer deze in de grond liggen.
Minder doorstroom van licht
De totale kabel hoeft niet beschadigd zijn. Een glasvezelkabel bestaat namelijk uit meerdere vezels. Dus het kan voorkomen dat er maar één vezel beschadigd is. Dat betekent dat jouw internet niet helemaal afgesloten is, maar dat er door de beschadiging minder licht (oftewel data) door de kabel stroomt. De data wordt als het ware afgeremd en komt niet in de ‘normale’ hoeveelheid een computer binnen. Hierdoor wordt jouw verbinding trager.
Vuiligheid in de connector
Een andere boosdoener kan stof, vocht of viezigheid op of in de connector (glasvezelstekker) zijn. Stofdeeltjes dwarrelen voortdurend om ons heen en een kop koffie of thee is zo omgegooid. Wist je dat 70% van de glasvezel storingen komt door vocht of stof in de aansluiting? Denk ook aan een aansluiting in een vochtige ruimte. Dit kan ook leiden tot een glasvezel storing en dus een instabiele verbinding.
Gebroken kabel
Logischerwijs heeft u met een gebroken glasvezelkabel helemaal geen internet meer. Ben je klant bij Solcon? Dan kunt je contact opnemen met de Klantenservice. Of op een telefoon met 4G uitzoeken of er een storing in jouw postcodegebied is. Want als er een kabel doormidden is, ben je niet de enige die hier last van heeft.
Gelukkig komt een storing met internet via glasvezel bijna niet voor. Er zijn dan ook vooral veel voordelen aan het gebruik van glasvezel internet. Lees hier alle voordelen van glasvezel.
Veilig en betrouwbaar internet
Heeft u interesse in glasvezelkabel via Glaspoort? Laat ons jou terugbellen, ook als je in een buitengebied woont. Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon veilig online.