Realisatie glasvezelaansluiting buitengebied Noordoostpolder
De eerste aansluiting op het nieuwe glasvezelnetwerk in het buitengebied Noordoostpolder is een feit. Woensdag 14 juni is de woning van jeugdburgemeester Jens van Leeuwen als eerste actief gemaakt. Snel, betrouwbaar en toekomstbestendig internet is realiteit geworden! Een grote wens van Jens én van wethouder Hans Wijnants: “Noordoostpolder is straks de grootste gemeente van Nederland met overal toegang tot snel internet. Zelfs in het buitengebied en op de bedrijfsterreinen en dat is een mooie aanvulling op het woon- en werkklimaat in deze gemeente.” Jeugdburgemeester Jens had snel internet hoog op zijn verlanglijstje staan. Nu het zover is kan hij niet wachten om de games te spelen, waarvoor het internet eerst te traag was.
Met een ‘speedtest’ om de enorme toename van de internetsnelheid te meten, is de eerste aansluiting in Ens officieel geactiveerd. Ens is het eerste gebied dat wordt aangesloten. Komende maanden zijn ook de andere inwoners en ondernemers die zich hebben aangemeld aan de beurt. FiberFlevo heeft afgelopen maanden hard gewerkt (en doet dat ook komende maanden) om het glasvezelnetwerk aan te leggen en de ruim 3200 aansluitingen van internet te voorzien. Om het complete netwerk te bouwen wordt er meer dan 500 km geul gegraven.
Solcon, sinds 2008 één van de eerste providers actief met glasvezel in Nederland, verzorgt het daadwerkelijke internet-signaal met betaalbare abonnementen. Beide bedrijven zien het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om juist ook buitengebied aan te sluiten op snel en betrouwbaar internet. Peter van der Vlies, algemeen directeur Solcon: “Het bewijs dat er behoefte is aan glasvezel in de buitengebieden is met dit prachtige resultaat in de Noordoostpolder weer bewezen.”
Nieuwe technologie
Om het buitengebied te ontsluiten is er in de Noordoostpolder gebruik gemaakt van een nieuwe technologie, genaamd GPON. Deze GPON-glasvezeltechnologie, mede ingeregeld door Solcon, maakt het technisch en financieel mogelijk om de lange afstanden (tot 32 km) in het buitengebied te overbruggen.