Help, ik ben mijn wachtwoord vergeten!
Wat vroeger de sleutel van de deur was, is tegenwoordig je gebruikersnaam/wachtwoord. Het grote verschil is dat je met een relatief simpele sleutelbos al die sleutels bij je hebt als je één van die sleutels nodig hebt. Bij gebruikersnaam/wachtwoord ligt dat anders, want een “sleutelbos” voor deze toegangsbeveiliging is er niet. Iedereen had/heeft zo zijn eigen manier om wachtwoorden op te slaan, waarbij de onderkant van het toetsenbord, of de bovenste lade van je bureau een veelvoorkomende plek is!
Maar net zo goed als je je sleutelbos niet overal laat rondslingeren, is het ook voor wachtwoorden van belang dat die op een veilige manier worden bewaard.
Bewaar je inlog gegevens op een veilige plek
Een oplossing die je goed kan helpen is een password-safe op je PC. Met het programma ‘Password Safe’ (zie pwsafe.org) of ‘Gorilla’ maak je een kleine privé-database aan, waarin je je wachtwoorden versleuteld opslaat.
Wanneer iemand anders zo’n database vindt, heeft hij er dan nog steeds niets aan zolang het hoofdwachtwoord geheim blijft. Want met dat ene hoofdwachtwoord (dat je natuurlijk niet deelt met anderen) open je je eigen wachtwoord-kluis.
Onthoud je hoofdwachtwoord
Het nadeel is uiteraard dat je dat ene hoofd-wachtwoord niet kwijt mag raken. Want dan ben je dus ook echt alles kwijt en blijft de kluis gesloten. Maar zo’n nadeel is toch zeker te accepteren als je het legt naast de voordelen.
Het is namelijk niet meer nodig om wachtwoorden ergens op te schrijven, of in een tekstfile op te slaan waar ze onderschept zouden kunnen worden. Of, waar je ze zelf niet meer kunt vinden). Al je wachtwoorden kunnen sterk (lang en ingewikkeld) gemaakt worden. Dat zou je niet zo gauw doen als je al die moeilijke wachtwoorden zelf zou moeten onthouden. Al je wachtwoorden zijn terug te vinden, ook als je ze lange tijd niet hebt gebruikt.