5 belangrijkste tips voor online veiligheid 

Je huis is je veilige plek, en tegenwoordig speelt een groot deel van je leven zich online af. Net zoals je ervoor zorgt dat je voordeur op slot is, is het belangrijk om je online omgeving goed te beveiligen. Hier zijn vijf tips waarmee je online net zo veilig kunt zijn als thuis.

1. Kies sterke wachtwoorden

Voor vrijwel alles wat je online doet, heb je een wachtwoord nodig. Wachtwoorden zijn een van de belangrijkste manieren om jezelf en je gegevens te beschermen. Maar het verzinnen en onthouden van sterke, unieke wachtwoorden is geen gemakkelijke opgave. Gelukkig biedt de wachtwoordkluis van Solcon Veilig Online een veilige plek om je wachtwoorden te beheren. Je hoeft ze niet allemaal zelf te onthouden, en je kunt er zeker van zijn dat je wachtwoorden veilig opgeslagen zijn.

2. Pas op voor phishing mails

Phishing is een van de meest gebruikte technieken van internetcriminelen om je gegevens te stelen. Ze sturen nep e-mails die er heel echt uitzien, in de hoop dat je ergens op klikt en je gegevens deelt. Open geen e-mails van onbekende afzenders. Met de Solcon Veilig Online app kun je zorgeloos surfen, omdat de app je beschermt tegen verdachte websites en aanvallen.

3. Beveilig je wifi

Er zijn twee soorten wifi: je eigen thuisnetwerk en openbare wifi. Begin altijd met je eigen netwerk te beveiligen. Controleer of je wifi beveiligd is met een sterk wachtwoord. Is dat niet het geval? Volg dan onze eenvoudige gids over het beveiligen van je wifi. Lees hier hoe je dat doet in vier stappen.

4. Update je software

Updates kunnen vervelend lijken, maar ze zijn cruciaal voor je veiligheid. Hackers zoeken constant naar zwakke plekken in de software van je apparaten. Door updates uit te voeren, zorg je ervoor dat deze zwakke plekken worden gedicht. Laat die meldingen dus niet links liggen en zorg ervoor dat je telefoon, laptop en andere apparaten altijd up-to-date zijn. Wil je meer weten over hoe je jezelf kunt beschermen tegen ransomware? Lees dan deze blog.

5. Gebruik Two-Factor Authenticatie (2FA)

Tweestapsverificatie klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel én effectief. Na het invoeren van je wachtwoord ontvang je een extra code op je telefoon die je moet invoeren om toegang te krijgen tot je account. Op deze manier hebben hackers niet alleen je wachtwoord nodig, maar ook toegang tot je telefoon. Dit maakt het veel moeilijker om gehackt te worden.

Bonus: Solcon Veilig Online

Met Solcon Veilig Online bescherm je al je apparaten tegen virussen, spyware en andere vormen van malware. Daarnaast zorgt het voor veilige transacties tijdens het online winkelen of bankieren. Voor ouders biedt het de optie om een veilige internetomgeving te creëren voor hun kinderen. Bovendien kun je tijdens het gamen profiteren van een speciale Gaming Mode voor optimale prestaties.

Wil je je apparaten extra beschermen of diensten aanpassen? Log dan in op het Service Web van Solcon.

Tot slot: gebruik je gezonde verstand

Zie je een pop-up waarin staat dat je een iPhone hebt gewonnen? Trap er niet in! Dit soort meldingen zijn meestal bedoeld om je gegevens te stelen. Zodra iets te mooi lijkt om waar te zijn, onderneem actie en blijf alert. Veilig online blijven begint met een gezonde dosis wantrouwen.

Blijf veilig met Solcon – voor al het goede van internet, zonder de risico’s.

 

Bekijk: Solcon Veilig Online