Hoe kunt u WhatsApp-fraudeurs opsporen en ontmaskeren? 4 tips!
Bent u of is iemand in uw omgeving wel eens de dupe geworden van WhatsApp-fraude? Dan weet u hoe verschrikkelijk dit is. Naast dat het uiteraard zonde is van uw geld, kan het u ook een gevoel van onzekerheid geven bij iedere app die er binnenkomt. Gelukkig hoeft u niet volkomen machteloos toe te kijken. U kunt WhatsApp-fraude namelijk bestrijden door direct aan de bel te trekken.
Tip 1: wees alert bij verdachte WhatsApp berichten
Er zijn verschillende manieren om via WhatsApp onschuldige slachtoffers te maken. Let op als u appjes krijgt die gaan over:
- plotselinge geldnood van een bekende die een nieuw telefoonnummer heeft;
- als er gevraagd wordt om een door u ontvangen code terug te appen;
- het overmaken van € 0,10 tijdens een Marktplaats onderhandeling;
- de vraag van een contact of u wilt klikken op een specifieke link in de app is verdacht.
Tip 2: ontmasker de fraudeur
Wat doet u bij zulke chatberichten? Ga er niet op in, maar trek aan de bel. Dat kan als volgt:
- maak meteen (een) screenshot(s) van het chatgesprek;
- bel de échte persoon om het verhaal te verifiëren;
- bel met de juiste instanties;
- tik het onbekende nummer op in Google en check of dit nummer als ‘fraude’ bekend staat;
- waarschuw uw vrienden en buren via een appgroep of social media.
Tip 3: maak het niet persoonlijk
Om WhatsApp-fraude te voorkomen is het belangrijk dat de WhatsApp-fraudeur uw social media profiel en uw nummer niet in handen weet te krijgen. Het is verstandig om uw privé instellingen af te schermen op uw social media kanalen. Zet daarom ook nooit uw telefoonnummer ‘openbaar’ als u een advertentie op Marktplaats zet. Door dit te doen zijn uw gegevens alleen te zien voor de mensen in uw netwerk waar u bewust voor heeft gekozen.
Tip 4: bescherm uzelf, familie en vrienden
Om uw familie en vrienden te beschermen is het slim om uw vriendenlijst op Facebook niet openbaar te zetten. De fraudeurs kunnen namelijk heel veel over u te weten komen via uw vrienden en familie. En als ze toegang hebben tot namen en details van gezellige bijeenkomsten. Dan zullen ze met gemak de vriend-in-nood-methode kunnen toepassen. Ze weten immers persoonlijke dingen over u en uw naasten te vertellen. En daarmee wint de crimineel uw vertrouwen.
Scherm uw gegevens af
U kunt zelf bepalen of uw gegevens openbaar mogen staan of alleen vrienden het kunnen zien of alleen uzelf. Dit stelt u als volgt in op Facebook.
- klik rechtsboven op uw naam
- kies info
- selecteer contact en algemene gegevens
- tik op het pennetje rechts van gegevens
- wijzig wie er toegang heeft tot deze gegevens
- kies ‘opslaan’
EXTRA TIP:
Bent u zelf erg voorzichtig maar mag uw kind op uw toestel spelletjes spelen en videobellen? Leer uw kind door middel van deze blog hoe hij of zij WhatsApp veilig kan gebruiken.
Veilig en betrouwbaar internet
Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon veilig online.