Is TikTok echt gevaarlijk voor uw kind? Lees hier de voors- en tegens
TikTok is hot onder de tieners, maar ook 8-jarigen gaan erin op. Waarom heeft het zo’n aantrekkingskracht en wat is TikTok precies? In een notendop is TikTok een app die op een smartphone geïnstalleerd wordt. Het is een creatief platform waarop iedereen in 15 seconden iets bijzonders kan laten zien. Het zijn vooral korte video’s waar de maker dan zelf muziek onder zet. Voor het maken van zo’n filmpje hoeft een kind geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben. Inmiddels is TikTok in ruim 17 landen en talen te downloaden. Het is één van de snelst groeiende apps onder kinderen en jongeren.
Waarom is TikTok aantrekkelijk?
Het is snel vermaak, vluchtig en vaak grappig, mooi of knap. De inhoud van de filmpjes verschilt. Denk aan dansjes, playbacken of trucjes. Daarnaast blijft de inhoud van de TikTok filmpjes ook binnen TikTok. Er kan dus binnen de app op elkaar gereageerd worden. Dat is voor tieners hartstikke leuk, bemoedigend en aantrekkelijk om extra hun best te doen. Wat is daar dan gevaarlijk aan? Alle social media voor kinderen hebben toch voor- en nadelen?
Is TikTok gevaarlijk?
Bij zowel TikTok als alle andere social media zijn positieve reacties en feedback natuurlijk fijn. Uw kind kan ervan groeien, leren en gaan stralen. Maar negatieve reacties en cyberpesten hebben een enorme impact en kunnen uw kind verdrietig en onzeker maken. Daarom is er een functie op TikTok waar uw kind kwetsende teksten kan weigeren onder haar of zijn bijdrage. Uiteraard blijft iedere pesterij erg pijnlijk maar de kans dat pesters elkaar ‘aansteken’ met dit gedrag op TikTok is minder.
Liegen over leeftijd
Om de jonge kinderen te beschermen moet je op TikTok in Nederland minstens 13 jaar zijn. Maar een achtjarige met een smartphone vult simpelweg een andere leeftijd in. Dat wordt niet nagetrokken. Gebruikt een kind TikTok onverstandig, dan kan dit leiden tot sexueel getinte video’s, ongelukkige gevoelens en gevaarlijke uitdagingen. De meeste kinderen zien geen gevaar in TikTok of zeggen niet bang te zijn. Maar het is er wel, denk aan mensen die zich voordoen als een leeftijdsgenootje, maar eigenlijk een heel ander persoon blijken te zijn. Lees daarom hieronder de tips om uw kind te beschermen.
TIP 1: toon interesse
Verbieden kan natuurlijk, maar of er vervolgens niet bij een vriend of vriendin geTikTokt wordt, dat weet u niet. Zelf lid worden en uw kind in de gaten houden kan ook. Beter nog is om het gesprek hierover aan te gaan. Wees geïnteresseerd, stel vragen en oordeel niet. Dan zal uw kind meer vertellen en kunt u beter helpen mocht er iets misgaan of vragen zijn.
TIP 2: stel voorwaarden
Het stellen van voorwaarden om te mogen TikTokken is ook een goede manier om het gebruik te controleren. Denk eraan dat uw kind TikTok alleen mag gebruiken als hij of zij connect met kinderen die ze écht kennen. Hieronder staan beschermende functies. Sommigen staan al ingesteld, maar controleren kan geen kwaad. Zoon- of dochterlief is waarschijnlijk digitaal behoorlijk vaardig.
- Gebruik de functie: ‘stel uw account aan anderen voor’ op ‘uit’.
- Bedtijd blokkering. Deze functie voorkomt dat kinderen tussen de 13-15 jaar na 21:00 uur geen meldingen meer krijgen. Voor 16- en 17-jarigen geldt dit na 22:00 uur.
- Download functie uit. Standaard stelt TikTok in dat de filmpjes die gemaakt zijn door kinderen onder de 16 jaar niet gedownload kunnen worden.
- Om reacties toe te laten kunnen jongere kinderen kiezen wie mogen reageren. Ze kunnen kiezen tussen ‘vrienden’ of ‘niemand’. Voor oudere gebruikers is er ook de instelling ‘iedereen’. Deze wordt verwijderd op het account van de jongere gebruikers.
- Voor TikTokkers onder de 18 jaar wordt het account standaard ingesteld op privé.
TIP 3: wees kritisch
Het blijft altijd belangrijk om uw kind kritisch naar een app te laten kijken. Onderwijs ze over de gevaren van loverboys, pedofielen, privacy en cyberpesten. Leg uit dat vergelijken alleen maar somber maakt. Dat de geniale trucjes of fotomodellen eerder uitzondering dan regel zijn (plus het gebruik van make-up en filters). Dat iedereen mooi is op zijn of haar unieke wijze.
TikTok houdt gegevens bij
Kritisch zijn en blijven betekent ook de privacy van uw kind in de gaten houden. Want TikTok is een ster geworden in het bijhouden van wat TikTok gebruikers op zijn of haar account doen. Kortom: alles wat uw kind op TikTok doet is bij hen bekend. TikTok werkt deze gegevens ongeveer iedere 30 minuten bij. Op deze wijze wordt er een persoonlijk profiel aangemaakt. Deze informatie verkoopt TikTok door aan bedrijven. Uw kind krijgt specifiek gerichte reclame. TikTok heeft miljarden verdient over de rug van minderjarigen.
TikTok aangeklaagd
Dat is de reden waarom de Consumentenbond en Take back Your Privacy (TBYP) TikTok aangeklaagd hebben. Zij hebben een schadevergoeding van 2 miljard euro geëist. De rechter zal, als ze winnen, bepalen hoe dit bedrag verdeeld wordt over de Nederlandse slachtoffers.
Veilig en betrouwbaar internet
Naast het misbruik van gegevens, emotionele en fysieke gevaren kan uw kind ook klikken op de verkeerde link en malware in huis halen. Maak uw kind dus ook bewust van cybercriminelen. Wilt u veilig online? Wij bieden het alles-in-een Solcon Veilig Online pakket aan. Daarmee kunt u veilig online zowel op uw telefoon, tablet, laptop of computer. Omdat we bij Solcon streven naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.