Glasvezel internet: hoe werkt het?
Het is dé manier om razendsnel en stabiel internet te ontvangen: glasvezel internet. Overal in Nederland worden grote rollen met oranje gekleurde kabels onder onze stoepen en straten gelegd. Stapsgewijs worden de koperen telefoonkabels vervangen door glasvezel. Dat heeft grote voordelen. Hoe werkt glasvezel internet en wat zijn de voordelen?
Hoe werkt glasvezel internet?
Voordat glasvezel internet bestond konden we internetten via de telefoonkabel. Draadloos internet was nog sciencefiction en dus liep er een kabel naar de dikke beige pc met een zwart scherm van glas en witte letters. De kabel lag op de grond en je moest oppassen om er niet over te struikelen. Wilde je op een andere verdieping online? Dan werd die kabel door het plafond getrokken of via buiten en dan door het raam naar binnen gehaald. Dat is nu verleden tijd. Nu hebben we wifi én veel huishoudens hebben ook nog eens glasvezel internet.
De snelheid van het licht
Maar waarom is glasvezel internet zo goed? Dat komt door de werking: glasvezel internet kan de snelheid van het licht bereiken. Deze doorzichtige kabels zijn gemaakt van bewerkt glas en hebben dus ook de eigenschap om licht door te laten. Dat is meteen het unieke, want licht reist ontzettend snel. De data die u nodig heeft om online te zijn wordt door middel van lichtsignalen over en weer gestuurd tussen uw apparaat en de server.
De snelheid van elektriciteit
Nu is er helemaal niets mis met de telefoonkabel. Daardoor wordt ook de data van uw apparaat naar de wijkcentrale en vervolgens naar de server gestuurd, alleen dan door middel van elektriciteit. Het versturen en verzenden van data geschiedt bij veel huishoudens nog via deze telefoonkabel. We noemen het een DSL verbinding, oftewel de Digital Subscriber Line. Dat is de digitale lijn tussen de telefooncentrale en uw apparaat. Deze kabels zijn van koper en koper heeft als eigenschap om onderweg snelheid te verliezen. Dit in tegenstelling tot glasvezelkabels die de vaart erin houden en niet gaan ‘lekken’.
Verschil tussen DSL en glasvezel
DSL is prima en totdat deze koperen kabels vervangen zijn door glasvezel, maakt u hier gewoon nog gebruik van. U kunt alleen minder hoge snelheden bereiken ten opzichte van glasvezel. Het grootste verschil tussen DSL en glasvezel internet zit in de snelheid en in een snelle verbinding indien u met meerdere gebruikers tegelijkertijd online wilt zijn.
Waarom een hoge snelheid?
Dat komt omdat de snelheid van het licht ongekend is. Daarom kan uw internet met een glasvezelabonnement ook ontzettend snel zijn. Hoe hoger de snelheid is die u bij een abonnement afneemt, des te meer apparaten probleemloos online kunnen. Aangezien we steeds meer en vaker online zijn en ook nog eens tegelijkertijd, is glasvezel internet dé oplossing voor een snelle en stabiele verbinding.
Hoe werkt de aanleg van glasvezel internet?
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft u zelf niets te doen, de netwerkbeheerders gaan dit kosteloos voor u in orde brengen. Maar hoe werkt de aanleg van glasvezel internet?
Kabels worden vervangen
In de eerste plaats worden de koperen kabels van de server (die enorme computers) tot aan de wijkcentrale (dat kleine langwerpige grijze kastje op de hoek van de straat) vervangen. Wie het glasvezel netwerk aanlegt ligt in handen van uw gemeente. Zij maken afspraken met de netwerkbeheerder naar hun keuze. Deze netwerkbeheerders gaan vervolgens aan de slag met de uitrol van het glasvezel internet netwerk. Deze netwerkbeheerders zijn trouwens niet altijd de leveranciers.
Het wordt geregeld u hoeft niets te doen
Voordat uw straat opgebroken wordt ontvangt u een brief waarin staat wat u kunt verwachten en dat u binnenkort kunt gaan genieten van de snelheden van glasvezel internet. Vaak is dit ruim van te voren. Dat geeft u de tijd om u te verdiepen in welk abonnement u straks af gaat nemen. Doe deze keuzehulp en kom erachter welke snelheid u straks goed kunt gebruiken. Wilt u inhoudelijk meer weten over de aanleg van glasvezel internet bij u thuis? Lees dan deze blog over hoe dit in 4 stappen bij u aangesloten wordt.
De wereld van nu en de toekomst
De wereld van nu en de toekomst vraagt om hoge snelheden. Met glasvezel internet kunt u snelheden tot 1000 mbit/s ontvangen. Dat betekent gamende tieners, YouTube kijkende kleuters en thuiswerkende partners tegelijkertijd probleemloos online. Kortom: glasvezel internet is de toekomst, zonder storingen en haperingen.