Phishing-pogingen identificeren Veilig Online Serie – Thema 1
Inhoudsopgave
Phishingpogingen zijn een van de meest voorkomende online bedreigingen van vandaag. Maar wat is Phishing nu precies? Phishing is een vorm van online fraude waarbij criminelen proberen je persoonlijke gegevens te stelen, zoals wachtwoorden of bankinformatie. Ze doen dit door zich voor te doen als betrouwbare bronnen, bijvoorbeeld via e-mails of berichten die legitiem lijken. Vaak lijkt het alsof je een prijs hebt gewonnen of dat er een probleem is met je account, met de bedoeling dat je op een link klikt die je naar een schadelijke website leidt. Phishing-links kun je niet alleen vinden in e-mails, maar ook in YouTube-videobeschrijvingen en diensten met een chatoptie en nog veel meer plekken op het internet.
Hoe herken je phishing?
Phishing berichten bevatten vaak signalen die je waarschuwen dat er iets niet klopt. Let vooral op de volgende aanwijzingen:
- Gevoel van urgentie: Bijvoorbeeld meldingen dat je account wordt opgeschort of dat er dringend een betaling moet worden gedaan.
- Onbekende afzenders: E-mails of berichten die van een onbekende afzender afkomstig zijn, vooral wanneer ze je vragen om persoonlijke informatie te delen.
- Onbetrouwbare links: Phishingaanvallen gebruiken vaak links die je lokken met beloftes van gratis producten, prijzen of hoge kortingen.
- Foutieve webadressen: De websites waar phishing links naartoe leiden, zien er vaak echt uit, maar hun webadres geeft hen vaak weg. Let bijvoorbeeld op kleine typefouten of vreemde domeinen, zoals ‘microsoft.com’ dat wordt geschreven als ‘rnicrosoft.com.ru’.
Bronnen verifiëren en klikken vermijden
Een goede manier om te controleren of een link betrouwbaar is, is door er eerst met je muis overheen te bewegen zonder te klikken. Dit laat je de echte URL zien. Op een mobiel apparaat kun je op een link tikken en deze even ingedrukt houden om de volledige URL te zien. Zorg ervoor dat de link overeenkomt met de officiële website. Bijvoorbeeld: een link van je bank moet naar de officiële bankwebsite leiden, en niet naar een vreemde variant.
Over het algemeen is het een veilige gewoonte om nooit zomaar op links te klikken in berichten. Open in plaats daarvan zelf je browser en typ het adres van de website in om direct naar de officiële pagina te gaan.
Extra beveiligingstip: gebruik een internetbeveiligingsapp
Een extra laag bescherming kan nooit kwaad. Beveiligingsapps, zoals Solcon Veilig Online, kunnen je beschermen door schadelijke websites automatisch te blokkeren. Zelfs als je per ongeluk op een phishing link klikt, zorgt de beveiligingsapp ervoor dat je veilig blijft.
Link naar blog 2