Hieraan kunt u malware herkennen en 4 tips om het te voorkomen
Inhoudsopgave
Cybercriminelen maken malware: een indringer in de vorm van kwaadaardige software. Alle vormen van malware zijn een computervirus. In het minst erge geval wordt u gespamd met reclame, dat is in het geval van Adware. Maar in de ergst denkbare scenario’s wordt uw systeem gegijzeld, denk aan ransomware. Daarnaast bestaat er ook een vorm van malware die uw persoonlijke gegevens kan stelen (spyware). Hierdoor krijgt de cybercrimineel bijvoorbeeld toegang tot uw bankrekening, u kunt zich voorstellen wat hiervan de gevolgen zijn. Voorkomen is daarom beter dan genezen dus waar kunt u malware aan herkennen?
Hoe herkent u malware?
Er zijn meerdere types malware waarvan u slachtoffer kunt worden. De ene is minder schadelijk dan de ander. Maar ze hebben één ding gemeen: het zijn ontzettend vervelende en gemene dingen. Daarom hebben we de meest voorkomende signalen om malware te herkennen voor u op een rijtje gezet:
- uw computer is minder snel dan voorheen;
- reclame pop-ups die te pas en te onpas verschijnen;
- opeens op een website terechtkomen die u niet ingetoetst had;
- pop-up advertenties in uw e-mail;
- uw systeem gaat lastig uit (of aan);
- op uw smartphone neemt het dataverbruik opeens enorm toe;
- een nieuwe werkbalk in uw browser;
- afgeschreven geld dat u niet kunt verklaren;
- het lampje van de harde schijf blijft knipperen terwijl u niets download.
- Nu u weet hoe u malware kunt herkennen, kunt u aan de slag met het voorkomen.
TIP 1: Gebruik een malware scanner
Een goede malware scanner scant eigenlijk alles dat er op uw apparaat binnenkomt en blokkeert onbetrouwbare downloads, inkomende berichten en online activiteiten waar u geen toestemming voor gegeven heeft. U kunt een malware scanner gratis of tegen betaling downloaden. Dit doet u naast uw bestaande internetpakket. Maar wat nog veel handiger is, is om dit af te sluiten bij uw provider. Dan heeft u alles op één plek. Dit kan bijvoorbeeld met een online veilig pakket van Solcon.
TIP 2: Updates tegen malware
Naast een scanner hebben we nog een simpele en verstandige tip. En dat is updaten. Want achter de schermen van uw software wordt er voortdurend gewerkt aan software updates om uw systeem nog veiliger, handiger en leuker te maken. Meestal geeft uw systeem aan wanneer er een update klaar staat. Klik hierop en laat de software zijn werk doen. Want deze verbeteringen maken uw systeem dus ook weer een stukje veiliger.
TIP 3: Download alleen betrouwbare updates
Wilt u een nieuwe app downloaden, zoals ‘hardlopen voor beginners’, of die leuke schatzoek app ‘Geocaching’? Negen van de tien keer is een app in de App Store of Play Store veilig. Maar let wel op. Er is een kleine kans, dat er een wolf in schaapskleren tussen staat. Dat dit een kleine kans is komt omdat deze Stores van te voren alle apps nauwkeurig onder de loep nemen. Maar bij geval van twijfel kunt u het zekere voor het onzekere nemen. Wij adviseren u daarom om de recensies en ervaringen van andere gebruikers even te lezen. Is dit tiptop in orde? Mooi. Downloaden dan maar en veel plezier!
TIP 4: Let op waarschuwingen
Vaak zijn lokale websites minder goed beveiligd. Als uw systeem u waarschuwt luister hier dan vooral naar. Want via een slecht beveiligde website kan een indringer in uw computer komen. Een ander signaal dat alarmbellen moet doen rinkelen is de afzender. Kent u de afzender niet of komt de naam van de afzender overeen met bijvoorbeeld uw bank, maar net een tikkie anders? Gooi het weg. Luister ook altijd naar uw gevoel. Vaak klopt dit.
Veilig en betrouwbaar internet
Veilig online? Wij bieden het alles-in-een Solcon Veilig Online pakket aan. Daarmee kunt u veilig online zijn zowel op uw telefoon, tablet, laptop of computer. Omdat we bij Solcon streven naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.