Weten wanneer je speedtest goed is? Lees hier waar je op moet letten
Met een speedtest meet u de upload- en downloadsnelheid. Het is een veelgebruikte tool om de snelheid van uw internetverbinding te meten. In deze blog vertellen we u wat een speedtest precies is en waar u op moet letten om te weten te komen wanneer de uitslag van de speedtest goed is.
Wat is een speedtest?
Een speedtest is dé manier om de snelheid van uw internet te meten. Want we willen natuurlijk allemaal genieten van supersnel internet. Met deze populaire tool weet u binnen enkele seconden wat uw internetsnelheid is. Oftewel, hoe snel u surft over het web. Een speedtest meet, analyseert en vergelijkt binnen slechts een paar seconden de connectie van uw internet. Hierbij wordt de snelheid aangegeven in Megabit per seconde.
Let hierop bij het starten van een speedtest
Er zijn verschillende omstandigheden die de snelheid kunnen beïnvloeden. Voor de meest betrouwbare resultaten adviseren we u het volgende:
- Sluit uw computer aan met een internetkabel (dus meet niet via wifi)
- Maak tijdens het testen geen gebruik van andere zaken die data verbruiken, zoals downloaden of browsen
- Zet al uw andere apparaten uit die op uw internet zijn aangesloten
- Maak geen gebruik van een oude computer of laptop
Wanneer is mijn speedtest goed? Hier moet u op letten
Na het uitvoeren van de speedtest bent u natuurlijk nieuwsgierig naar de uitslag. Maar wat zeggen die verschillende cijfertjes nu eigenlijk over de uitslag? Wanneer is mijn speedtest goed en wanneer niet?
Ping
Noemen we ook wel de wachttijd. Dit is de reactiesnelheid van uw verbinding. Oftewel, hoe snel uw apparaat een reactie krijgt nadat u een aanvraag heeft verzonden. Ping wordt gemeten in milliseconden.
Jitter
Dit is de meetmethode voor de variëteit in ping gedurende een bepaalde periode. Een hoge jitter kan onderbrekingen veroorzaken. Net zoals ping wordt ook jitter aangegeven in milliseconden.
Uploadsnelheid
Is de snelheid waarmee u data vanaf uw apparaat op het internet kunt zetten (bijvoorbeeld, tekst, afbeeldingen, video’s). Hoe hoger het aantal megabits per seconde, hoe sneller u kunt uploaden. De uploadsnelheid is vooral belangrijk wanneer u zelf data op het internet wilt plaatsen.
Downloadsnelheid
Is het omgekeerde van uploaden. Hierbij haalt u gegevens van het internet binnen op uw apparaat. Bezoekt u een website, dan downloadt u de gegevens van die website. Maar ook bij het bekijken van een serie via YouTube of Netflix bent u aan het downloaden. Net zoals de uploadsnelheid drukken we de downloadsnelheid ook uit in Megabits per seconde.
Maar hoeveel moet mijn upload- en downloadsnelheid dan precies zijn? Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van uw abonnement bij uw internetprovider en uw dagelijkse internetverbruik. Heeft u een abonnement met een snelheid van 100/100 Mbit/s, dan moet de uitslag van de test hier natuurlijk bij in de buurt liggen.
Bij ping en jitter geldt hoe lager de uitkomst, hoe beter. Voor ping kunt u onderstaande aanhouden:
- < 30 ms – uitstekende ping
- 30 tot 50 ms – gemiddelde ping
- 50 tot 100 ms – iets langzame ping
- 100 tot 500 ms – langzame ping
- 500 ms – zeer langzame ping
Voor jitter geldt dat voor de beste prestaties jitter onder de 20 milliseconden moet liggen. Wanneer dit meer dan 30 is, zal dit een merkbare invloed hebben op de kwaliteit.
Start de speedtest
Nu u weet wat een speedtest precies is, waar u op moet letten en wanneer de speedtest goed is, is het natuurlijk tijd om een speedtest uit te voeren. Met onze speedtest meet u nauwkeurig uw internetsnelheid.
Na de speedtest
Bent u al klant van Solcon?
U heeft op dit moment al internet van Solcon, maar wilt graag een hogere internetsnelheid. Dat is geen probleem! Via Serviceweb kunt u eenvoudig uw internetsnelheid aanpassen. Of bekijk onze tips om uw wifi te verbeteren.
Internetsnelheid verhogenTips om wifi te verbeteren
Nog geen klant van Solcon?
Bekijk dan de mogelijkheden op uw adres. Voer online de postcodecheck uit. Bij Solcon leveren we de volgende internetsnelheden:
– Glasvezel 50 Mbit/s
– Glasvezel 100 Mbit/s
– Glasvezel 200 Mbit/s
– Glasvezel 500 Mbit/s
– Glasvezel 1 Gbit/s